Orientering, mer än bara löpning

Orientering är en populär sport som går ut på att orientera sig genom okända marker på så kort tid som möjligt med hjälp utav karta och kompass. På denna sida så kan du hitta allt som har med orientering att göra oberoende om det handlar om tävlingar, utrustning eller bra tips som kan hjälpa om du vill börja att orientera själv. I texten nedan så kan du läsa lite om historien bakom orientering samt hur det går till när man orienterar.

orientering

Orientering börjades först utövas som en militärövning i norden under 1800-talet där man bland annat tränade på att hitta och överleva ute i vildmarken. Runt 1900-talet så började orientering att sprida sig som en sport där man tävlade mot varann för att se vem som snabbast kunde hitta alla olika kontroller. En av orsakerna till att orientering blev så populärt under 1900-talet är att det utvecklades mer pålitliga kompasser som gjorde det enklare för vanliga personer att ge sig ut i skogen och orientera.

Inom sporten orientering så handlar det om att följa ett spår av så kallade kontroller vilket i vanliga fall är en vit och orange tyg kub med en stämpel eller liknande som man kan använda för att stämpla sitt kontrollkort som man sedan använder för att bevisa att man har hittat alla kontroller. Kontroller placeras oftast på ett tydligt landmärke som till exempel en stor sten för att de ska vara lättare att spåra med en karta och kompass. Det finns flera olika typer av orientering som till exempel orientering där man använder sig av skidor och av cykel men den vanligaste typen är orienteringslöpning där man springer till fots hela vägen.

I orienteringstävlingar så handlar det om att så snabbt som möjligt hitta alla kontroller och ta sig tillbaka till mål. I tävlingar brukar man även använda sig av en digital löparbricka istället för ett kontrollkort för att visa att man har tagit alla kontroller. Vid kontrollerna finns det då en elektronisk enhet där man stämplar in sin löparbricka som i sin tur registrerar tiden då man tog kontrollen på brickorna. När man sedan springer i mål så överförs informationen från brickan till en dator som registrerar att man har tagit alla kontrollerna i rätt ordning.