Utrustning till orientering

Om man funderar på att börja orientera så är det bra att ha koll på vilken sorts utrustning man behöver. I texten nedan så kan du hitta några hjälpsamma tips på vilka saker man behöver för att komma igång med orientering.

orientering

Några av de mest självklara saker som man behöver är så klart en kompass och en karta. Oftast behöver man endast en karta för att kunna mappa ut din rutt för att hitta alla olika kontroller men om man springer en lång bana med väldigt många kontroller så kan man behöva två kartor för att täcka hela området som du ska springa.

Kompassen är din bästa vän när du orienterar då den hjälper dig att hålla rätt riktning samt att den kan hjälpa dig om du har gått vilse. Det finns olika kompasser som man kan använda, de vanligaste sorterna är tumkompassen och linjalkompassen.

När man orienterar så är det bra att ha tåliga skor och långa byxor som klarar av de vilda buskarna och snåren i vildmarken. Löparskor som kan klara av terräng är guld värt när man springer runt ute i naturen och letar kontroller. Det kan också vara bra att ta med sig vattenflaskor så att man inte blir uttorkad mitt ute i skogen när man springer.